Sunday, October 18, 2009

Pantang! Makanan Angin dan Sejuk


Kepada sesiapa yang ada penyakit angin di dalam badan, anda mestilah mengelak dari makan makanan seperti berikut :

Sayur :-

- kundur - kubis - kangkong ( sejuk ) - keladi ( sejuk ) - petola ( sejuk )

- pucuk ubi - terong - kuchai - pucuk sendi - kesum - pucuk jagung

- pucuk keti @ geti

Kekacang :-

- bendi - kacang panjang - kacang hijau - soya


Ubi :-

- ubi kayu - ubi keledek


Buah :-

- tembikai - sukun - tembikai susu - nangka - betik - labu


Makanan :-

- laksa - pulut ( semua makanan berasaskan pulut) - buah melaka

- teh - nescafe - mee kuning - jagung - bihun


Makanan yang boleh di makan :-

- sawi - bunga kubis - lobak merah - kailan

- ubi kentang - peria - daun cekur ( buang angin )

- pucuk pegaga ( buang angin ) - halia muda ( buang angin )

Amalkan meminum air rebusan halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, halba untuk membuang angin.

Bagi Ibu-Ibu lepas bersalin elakkan memakan makanan tajam, sejuk dan berangin.


Makanan Tajam @ bisa :-

- rebung - langsat / dokong ( bisa - lepas pembedahan, ada kudis, penat )

- nenas


Makanan Sejuk :-

- soo`un - jantong pisang - bayam - keladi ( sakit urat ) - cendawan

Bagi penghidap kencing manis elakkan makananan dan buah yang tinggi kandungan gula seperti :-

- pisang emas ( bisa ) - durian

- rambutan ( elakkan makan semasa DEMAM - mengakibatkan demam makin panas dan batuk) tetapi daunnya boleh digunakan untuk menjelum kepala. Bagi penghidap ASMA atau lelah adalah dilarang.

- delima ( elakkan makan semasa DEMAM )

- ciku @ buah sawa ( lelah @ penat )

Dalam perubatan melayu, ada beberapa jenis makanan yang dikategorikan sangat `bisa` iaitu tidak boleh dimakan semasa proses pembaikan:

- pisang emas

- daging dan telur burung puyuh

- tembikai iaitu bahagian kulit putih atau hijau.

Sekiranya hendak mengetahui kita terkena perbuatan orang yakni santau, cuba makan makanan `tajam` berikut untuk kepastian. sekiranya `banda` tersebut ada didalam badan, dengan serta merta kita akan muntah darah, gatal2 atau sakit2 badan.

- air limau nipis

- nenas

Bagi penghidap kudis - kudis api dan kudis sawan, cuba bakar sampai hangus kulit rambutan. kemudian tumbuk dan sapu bersama minyak nyior ditempat kudis tersebut. insyaallah kulit2 dan nanah akan kering dan luruh selepas 2-3 hari.

4 comments:

mat ali said...

info yg baguih..
hang pantang ka?? hehe

Lisa said...

Info yg sgt berguna..

KakNi said...

Terima kasih berkongsi info ini.

Anonymous said...

Ty ats info.. ptut la dmam sy lg trok (skit kpla, skit tekak).. ghopenyw mkn tmbkai.. mlm2x je mkn tmbikai... pas ni bolehla stop skjp tgh dmm ni...